Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Vad händer om man inte anmäler flytt utomlands

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Om du ska flytta utomlands är det av flera skäl viktigt att du anmäler din flytt till Skatteverket. Detta beror i synnerhet om du ska arbeta eller göra affärer i det nya landet, då finns risken för dubbelbeskattning.

Många svenskar lever och bor utomlands under längre perioder för att sedan flytta hem till Sverige igen. En hel del av dessa struntar ofta i att anmäla sin flytt utomlands. Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler sin flytt utomlands är för att man inte anser det viktigt.

Det absolut viktigaste anledningen till att anmäla sin flytt utomlands och anmäla sin flytt till destinationslandets myndigheter är annars att det finns risk för dubbelbeskattning. Om du planerar att jobba och göra affärer i ditt nya land kan det vara bra att anmäla din flytt.

Enligt Skatteverkets praxis önskar myndigheten att den person som ska bo längre än ett år utomlands anmäler sin flytt.

Inget lagkrav på att anmäla flytt utomlands

Det finns ingen specifik lag som kräver att du ska anmäla din flytt från Sverige till ett annat land. Det som kan hända är att Skatteverket registrerar dig som utvandrar. Detta kan ske om myndigheten anser att du inte bor i Sverige länge. Skatteverket kan alltså på eget bevåg registrera dig som utvandrad i folkbokföringsregistret. Detta påverkar dig inte nämnvärt ändå.

Inte samma förmåner

Utlandssvenskar har inte samma förmåner som svenskar folkbokförda i Sverige. Välfärdstjänster såsom sjukvård, socialt stöd, barnbidrag, utbildning och arbetsmarknadsrelaterade förmåner är ofta baserade på en persons folkbokföring i Sverige. Generellt sett kan man som utlandssvensk inte ta del av välfärdstjänster såsom en person folkbokförd i Sverige kan.

Som utlandsvensk kan du börja ta del av alla välfärdstjänster från den dag du flyttar tillbaka till Sverige. Detta kan du anmäla online på Skatteverkets webbplats och sker omgående.

Taggar till artikeln