Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Allt om EORI nummer – superstor guide

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Information om EORI nummer

Information och vägledning om EORI-nummer

EORI nummer är en identifieringskod och viktig del i den europeiska tull-, import och exporthandeln. Numret måste användas av företag och privatpersoner i EU som handlar internationellt. Här kan du ta del av viktig information om hur du kontrollerar ditt EORI-nummer, hur du ansöker om ett och mycket annat viktigt.

Ett EORI-nummer används av tullen och andra myndigheter inom EU för att övervaka och spåra försändelser som skickas och transporteras till och från den Europeiska unionen.

Hitta på sidan
Vad är ett EORI nummer?
Hur hittar jag mitt EORI-nummer
Vad är mitt EORI-nummer
Kontrollera EORI-nummer
Validering av EORI-nummer
EORI-nummer privatperson
Ansök om EORI-nummer
Vad händer om jag inte har ett EORI-nummer?
Tullverket EORI-nummer

Vad är ett EORI nummer?

EORI-nummer är en förkortning för (Economic Operators Registration and Identification Number). Detta nummer spelar en viktig roll inom EU för att registrera och identifiera företag som är engagerade i tull-, import- och exporthandel. Detta system skapades för att förenkla tullprocessen inom EU och se till att företag har ett specifikt identifieringsnummer. Genom att tilldela varje företag och privatpersoner ett unikt EORI-nummer för att kunna handla internationellt kan tullmyndigheter effektivt spåra tullhistoriken och övervaka handeln mellan länder.

EORI-numret används speciellt vid tulldeklarationer och andra tullrelaterade händelser. Numret används ofta i samarbete mellan tull och säkerhetskontroller samt andra relevanta myndigheter.

Hur hittar jag mitt EORI-nummer?

Om du har slarvat bort ditt EORI-nummer finns det flera sätt att hitta det. För det första kan du söka efter numret genom att granska tidigare fakturor där du har mottagit varor från länder utanför EU. Om du inte har tillgång till en faktura kan du undersöka om du har kvar dokument eller handlingar där du fick ditt EORI-nummer godkänt. Om du inte kan hitta dessa dokument måste du kontakta Tullverket för att få informationen om ditt EORI-nummer på nytt.

Kontrollera och validering av EORI-nummer

Du kan kontrollera giltigheten och göra en validering av ett EORI-nummer online på officiella EU-kommissionens webbplats. När du validerar ett EORI-nummer visas information om innehavaren av numret, såvida innehavaren inte har valt undantag av publicering. Det som normalt då visas är: Organisationsnummer eller personnummer, EORI-nummer, namn och adress.

Gör en sökning med EORI-numret:

  • EORI-numret för ett svenskt företag har formen SE + 10 siffror (t.ex. SE9875555555).
  • EORI-numret för en svensk privatperson har formen SE+ååååmmdd+2 siffror (t.ex. SE19800101XX).

Klicka på nedan länkar för validering och sökning av ett EORI-nummer. Du kan välja att få informationen på svenska eller engelska.

>EORI nummer validering (svenska)
>EORI number validation (engelska)

EORI-nummer privatperson

En privatperson behöver normalt sätt inte ansöka om ett EORI-nummer för att importera och exportera varor som är för privat bruk.

Ett EORI-nummer krävs dock av privatpersoner när det sker import eller beställning av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, dvs. CBAM-varor, från ett land utanför EU. Rapporter om CBAM-varors utsläpp ska lämnas till EU:s e-tjänst. CBAM är en förkortning för (Carbon Boarder Adjustment Mechanism)

Ansök om EORI-nummer

Du som ska handla med varor från länder utanför EU kan enkelt ansöka om ett EORI-nummer online på Tullverkets webbplats. Handläggningen sker automatiskt, vilket innebär att du tilldelas ett EORI-nummer direkt efter din ansökan som vanligtvis sker inom 1 timme. En del ansökningar kan behöva hanteras manuellt, vanligtvis på grund av tidigare problem. Dessa ansökningar behandlas inom en veckas tid.

Du ansöker genom att ange ett organisationsnummer om det gäller ett företag eller personnummer om det gäller en privatperson. Du kan ansöka för egen räkning eller för annans räkning.

>Här ansöker du om EORI-nummer online.

Vad händer om jag inte har ett EORI-nummer?

Om du saknar EORI-nummer och engagerar dig i tull-, import och exporthandeln kommer du vid tillfället för handeln att behöva ansöka om EORI-nummer. Inga kostnader kommer att tas ut.

Tullverket EORI-nummer

Om du behöver mer information om EORI-nummer kan du klicka dig vidare till Tullverkets webbplats.

Taggar till artikeln