Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Kombinera semester och föräldraledighet

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Här kan du ta del av viktig information om att vara föräldraledig utomlands och vad du bör tänka på samt hur du kan kombinera semester och föräldraledighet.

Många vill kunna kombinera sin semester och föräldraledighet. Att vara föräldraledig är en viss form av semester. Du får vara hemma med ditt barn fri från arbete. Det är härliga dagar!

Många tror felaktigt att man inte får vara utomlands på semester när man är föräldraledig, men det får man faktiskt. I enligt med samtliga regler som gäller i Sverige och i synnerhet Försäkringskassans villkor får du som är föräldraledig och har föräldrapenning och barnbidrag vara utomlands i högst sex månader. Skulle du vilja vara borta i mer än sex månader går också bra men du måste meddela Försäkringskassan det.

Så kombinerar du semester och föräldraledighet

Du har rätt till sammanlagt fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni–augusti. Tar du ut föräldraledigheten innan eller efter dina fyra veckors semester innebär att du kan förlänga din ledighet avsevärt.

Sammanlagt skulle du kunna kombinera 4 veckors semester under sommaren + maximalt 480 dagar föräldraledighet med föräldrapenning. Dessa 480 dagar föräldrapenning gäller för ett barn och kan delas upp mellan vårdnadshavarna.

Resa under föräldraledighet

Att vara föräldraledig utomlands är ett väldigt bra sätt att tillbringa tid med sina barn. Det är en av de bästa förmånerna vi har i Sverige. När du reser utomlands under din föräldraledighet får du ersättning från Försäkringskassan som kan användas utomlands. Detta minskar den ekonomiska bördan och ger mervärde för dig, ditt barn och hela familjen, vilket skapar möjligheter att stärka era band utomlands.

Vi uppmuntrar pappor och mammor till att tillbringa mer tid med sina barn och maximera glädjen ihop genom att kombinera semester och föräldraledighet. Att vara med sina barn under längre perioder är mycket bra för deras uppväxt.

Taggar till artikeln