Destinationskollen.se

En tjänst från UG

I vilka länder använder man skor inomhus

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Karta som visar länder vars medborgare har en tradition att ta av sig skorna eller inte. Blått: skor på. Grönt: skor av.
I många länder anses det vara mycket oartigt att be någon ta av sig skorna. Det betyder dock inte att det saknas en sedvänja att ta av sig skor som är smutsiga innan man går in i ett hus.

Traditionerna att ta av sig skorna i hemmet varierar mycket mellan olika kulturer i världen. Dessa seder reglerar om människor tar av sig skorna när de kommer hem, om de förväntas ta av sig skorna när de besöker andras hem, och vad de har på fötterna i hemmet om de inte har skor.

I nästan hela Europa är det tradition att ta av sig skorna. Dock är det i länder som Estland, Lettland, Litauen, Frankrike, Grekland, Spanien, Portugal och Storbritannien vanligt att man går in med skorna på. Generellt sett är det också vanligt att medborgarna i dessa länder sätta upp sina egna regler för skobruk i sina hem, medan besökare förväntar sig att efterleva deras skoregler.

Övriga världen

I hela Amerika, inklusive Sydamerika, Centralamerika, Nordamerika och Karibien, tar man sällan av sig skorna. Det finns visserligen fall där man på begäran kan ta av sig skorna i någon annans hem, men generellt sett är det mycket vanligt att behålla skorna på inomhus. Att be någon ta av sig skorna kan i många av dessa länder anses vara mycket oartigt.

Många asiatiska länder följer vanligtvis traditionen att ta av sig skorna innan man går in i ett hus. I Indien, Afghanistan, Pakistan och andra länder där mattor är vanliga, anses det nödvändigt att ta av sig skorna för att gå på mattor inomhus.

Respektlöst vs respektfullt

Traditionerna kring skobruk varierar världen över. På platser där man behåller skorna på anses det generellt vara oartigt att be någon ta av sig skorna. Däremot, på platser där man tar av sig skorna, anses det vara mycket respektlöst att gå in med skorna på i någon annans hem.

Estetiskt tilltalande med skorna på

Även om de flesta i Sverige inte bär skor inomhus, är det välkänt att många som värdesätter estetik anser att det är otrevligt att se bara fötter och strumpor, samt att man vill undvika obehagliga lukter. Därför åker skorna på i kretsar som värdesätter detta.

Detta betyder inte att man trampar in i någons hem med leriga skor. Utan det handlar mer om att vuxna människor inte bör gå runt barfota hemma hos varandra, speciellt när de är uppklädda.

Taggar till artikeln