Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Husbil utomlands

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Hur är det att resa med husbil utomlands och vilka dokument ska man ha med sig om man kör en lånad husbil? Här får du viktiga tips inför din resa med husbil.

När du kör en husbil utomlands som inte är registrerat i ditt namn, är det bra att ha med ett brukarkort. Detta brukarkort är en fullmakt som styrker att du har tillstånd att köra husbilen utomlands, vilket ägaren måste godkänna. Du skaffar brukarkortet här.

Att köra husbil runt om i Europa är en härlig upplevelse och det finns många fördelar att resa med husbil. Bland annat får du stå på ställplatser där bara husbilar får stå och inte husvagnar. Det är ganska kostnadseffektivt att stå på ställplatser istället för dyra campingplatser. Exempelvis kan en ställplats kosta 150 kronor och då ingår el och vatten. Hittar du ingen ställplats går det även bra att parkera vid exempelvis ett köpcentrum.

Så betalar du för ställplatser

Att betala för ställplatser är sällan ett problem. Just ställplatser som är avsedda för husbilar finns runt om i Europa och är ofta försedda med el, vatten, toaletter och möjlighet att fylla tankar. Tänk på att ställplatser dock väldigt sällan är bemannade.

Oftast finns det skyltar intill ställplatser som förklarar hur du ska betala, ofta via en app, eller direkt i en betalmaskin på gatan. De ställplatser som inte är avsedda specifikt för husbilar är vanliga parkeringar och där fungerar likadan, du betalar oftast i en app.

Hur är vägarna utomlands i Europa?

Vägarna i Europa är av hög standard. Samtliga länder på kontinenten har ett vägnät som har fullt godkända standarder och är perfekta för husbilsresor.

Viktiga saker att tänka på

  1. Ta med brukarkort om du kör någon annans husbil
  2. Kontrollera vägavgifter och broavgifter
  3. Kontrollera eventuella miljözoner
  4. Ladda ner app för ställplatser
  5. Nästan alla länder i Europa godkänner fricamping, men inte alla

Taggar till artikeln