Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Hur många semesterdagar får man spara?

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Enligt den svenska semesterlagen har du rätt att spara dina semesterdagar som överstiger 20 dagar under ett helt år. Har du tjänat in 25 semesterdagar, får du spara 5 till nästa års semester. Om du exempelvis har tjänat in 29 dagar, får du spara 9 dagar, och så fortsätter det.

Har du barn är det perfekt att spara semesterdagar för att kunna förlänga din tid med dem. Detta gör det möjligt för dig att vara borta under en längre period, exempelvis utomlands. Detta är en fantastisk möjlighet att tillbringa tid med dina barn.

Att ha tillgång till sparade semesterdagar är en stor förmån, både för familjer och ensamstående. Några bra anledningar till semesterdagar är:

  • Kvalitetstid med barn – tillbringa mer tid med barn
  • Möjlighet till längre resor – gör familjeresor eller soloresor
  • Flexibilitet för föräldrar –  anpassa semestern efter barnens behov och aktiviteter
  • Ekonomisk trygghet – familjer njuta av sin ledighet utan att oroa sig för ekonomisk osäker
  • Återhämtning och välmående – ta hand om ditt eget välmående
  • Tid för personliga intressen – ägna mer tid åt dina egna intressen och hobbies
  • Sociala möjligheter – träffa vänner och familj, och delta i sociala aktiviteter
  • Resor och äventyr – med fler semesterdagar blir det fler resor

Frågor och svar

Hur länge får man spara semesterdagar?
Du får spara dina semesterdagar i sammanlagt 5 år. Det är förbjudet att spara semesterdagar från nuvarande och istället ta ut semesterdagar från tidigare år. Observera att du i vissa fall kan spara dina semesterdagar i 6 år.

Räkna ut semesterdagar
Du kan enkelt räkna ut dina semesterdagar genom att kalkylera enligt tabellen här.

När får man nya semesterdagar
Du får automatiskt nya semesterdagar när ditt arbete kommer in i ett nytt semesterår. Detta nya semesterår infaller oftast från 1 april till 31 mars. Vissa arbetsplatser har ett annat semesterår som gäller från 1 januari till 31 december.

Hur många semesterdagar får man när man fyller 60
Du har rätt till 25 semesterdagar oavsett din ålder eller anställningsform. Det innebär att reglerna ser lika ut även om du är yngre eller äldre än 60.

Får man semesterdagar när man är föräldraledig
Ja, du kan få semesterdagar under tiden du är föräldraledig. Det innebär att du får betald semester (vilket är lön) och föräldrapenning.

Semesterdagar 40 år
Du har rätt till 25 semesterdagar oavsett din ålder eller anställningsform. Det innebär att reglerna ser lika ut även om du är yngre eller äldre än 40.

Vad händer med semesterdagar som inte tas ut
Om du inte har tagit ut dina semesterdagar ska dessa omvandlas till lön istället. Det innebär att du får ekonomisk ersättning i form av pengar för samtliga semesterdagar som du har valt att inte ta ut.

Semesterdagar statligt anställd
Om du är statligt anställd gäller vissa andra regler. Du som har tjänat in 25 semesterdagar per år får inte använda femårsregeln för att spara dina semesterdagar, istället får du inte ha fler än 30 semesterdagar sparade.

Vad är förskottssemester?
Förskottssemester innebär att du får behålla din ordinarie lön under obetalda semesterdagar, även om du ännu inte har tjänat in semesterlön. Vanligtvis erbjuds förskottssemester till nyanställda.

Taggar till artikeln