Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Fullmakt – bil utomlands

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Komplett guide om fullmakt för bil utomlands

Ska du köra en bil utomlands som ägs av någon annan? Då kan en fullmakt vara väldigt viktig. Myndigheter och gränskontroller kan kontrollera om du har rätt att köra bilen. Utan en fullmakt kan det vara svårt att bevisa att du har ägarens tillåtelse att köra bilen i eller till destinationslandet.

Så skapar du en fullmakt för att köra utomlands

Med officiella Utrikesgruppen kan du enkelt skapa en fullmakt online inför din utlandskörning när du ska köra någon annans bil. Fullmakten för bil utomlands från Utrikesgruppen gäller för alla fordon och ägarskap: privatbilar, företagsbilar, leasingbilar med mera.

1 Börja här

Klicka här för att skapa din fullmakt. 

2 Ange förare och ägare

När du fyller i fullmakten ska du lämna uppgifter om vem som är förare och den som ska framföra bilen utomlands. Den personen kallas fullmaktshavaren i en fullmakt. Fler än en person kan anges som förare, detta är bra om flera personer ska köra bilen under resan. När du fyller i fullmakten ska du också ange uppgifter om ägaren, vilket är fullmaktsgivaren. Ägaren kan vara en privatperson eller företag.

3 Ange fordonsuppgifter

Det är viktigt att du lämnar korrekta uppgifter om märke och modell samt registreringsnummer. Detta så att myndigheter om så krävs kan avläsa handlingen på rätt sätt.

4 Ange destination

För att fullmakten för dig som ska köra bil utomlands ska kunna avläsas korrekt ska information om destination lämnas. Det går bra att ange flera länder där bilen ska köras. Du måste också ange från vilken ort bilen ska köras, exempelvis Nyköping, Sweden.

5 Bestäm giltighetstiden

När du anger datum för körningen blir detta giltighetstiden för när fullmakten ska gälla. Detta innebär att fullmaktshavaren får köra din bil utomlands under en bestämd tidsperiod. Du har laglig rätt att återkalla en fullmakt, även om du har skrivit under och angett en giltighetstid. Ett återkallande kan ske muntligt eller skriftligt. Efter ditt återkallande gäller inte fullmakten längre och föraren (fullmaktshavaren) får inte längre köra din bil utomlands.

6 Förvalt språk

Du behöver inte välja vilket språk fullmakten ska utfärdas i då den skrivs automatiskt på engelska. När du ska köra bil utomlands eller om du lånar ut din bil till en annan person är det absolut bäst att fullmakten är skriven på engelska. När fullmakten är skriven på engelska kan myndigheter i landet avläsa handlingen.

7 Godkänn och skapa fullmakten

När du har fyllt i alla obligatoriska uppgifter i beställningsformuläret är det sista steget att godkänna. Efter godkännandet skickas du vidare till betalningssidan, där du kan välja att betala med kort. När betalningen är genomförd kommer fullmakten att skickas till din e-postadress inom 30 minuter. Fullmakten för bil utomlands markeras i mejlet som ”Fullmakt bil utomlands pdf”. Fullmakten skickas alltså i PDF-fil till dig.

8 Fullmakten ska signeras

En fullmakt som ska användas utomlands signeras för hand och inte med BankID. Detta beror på att myndigheter i andra länder inte alltid accepterar BankID som en godkänd legitimering. Kom därför ihåg att fullmaktsgivaren signerar fullmakten för hand efter att ni har skrivit ut handlingen.

9 Fullmakten ska bevittnas

För att en fullmakt ska accepteras kräver många länder att ägarens signatur bevittnas. Detta innebär att två valfria och friska personer över 18 år också ska signera fullmakten fysiskt för hand och inte BankID. En bevittning innebär att vittnen styrker att det är fullmaktsgivaren som har skrivit under fullmakten.

Lycka till med körningen

Nu när beställningen är klar har fullmaktshavaren rätt att köra bilen utomlands.

Vi önskar alla resenärer en trevlig resa!

Kör försiktigt utomlands.

Taggar till artikeln