Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Fullmakt bil utomlands

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Klicka på bilden för att skaffa fullmakten hos Utrikesgruppen.

När du ska köra bil utomlands finns det vissa viktiga saker att tänka på. Här går vi igenom internationella riktlinjer för personer som kör andras bilar utomlands.

Många länder och deras gränskontroller utövar extra kontroller över bilar som passerar landsgränserna, särskilt för att upptäcka stulna bilar. När du kör en lånad bil utomlands är det därför viktigt att du skaffar en fullmakt som styrker att du får köra bilen.

Gränskontroller vill se dokument på att den verkliga ägaren till bilen har givit sitt tillstånd till att föraren fått tillåtelse att köra bilen i andra länder. Detta tillstånd är en fullmakt för att köra någon annans bil utomlands och kan skaffas hos officiella Utrikesgruppen.

Varför behövs en fullmakt för att köra någon annans bil?

  • Juridiska aspekter: Många länger kräver att förare ska kunna styrka att de har fått tillstånd att köra bilen i andra länder. Länder vill bland annat minimera riskerna med att människor för in stulna bilar.
  • Import skatter: Vissa länder vill kunna beskatta bilar som förs in. Om du kan visa att bilen är lånad och endast ska användas tillfälligt, undviker du importskatter.
  • Försäkringsbolag: Försäkringsbolag kan kräva en fullmakt för att täcka eventuella skador som uppstår när någon annan än bilens registrerade ägare kör bilen.

Använd officiella Utrikesgruppen

Du skaffar fullmakt för att köra bil utomlands hos Utrikesgruppen här.

För din trygghet kan du använda Utrikesgruppen, en organisation specialiserad på utrikesrelaterad politik och verksamhet, när du skaffar en fullmakt för att köra någon annans bil utomlands. De har omfattande kunskap om internationella juridiska aspekter.

Taggar till artikeln