Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Den riktiga Pocahontas

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Många platser, landmärken och produkter i USA har uppkallats efter Pocahontas. Hennes historia har romantiserats genom åren i filmer och spel, med många delar som är fiktiva.

Pocahontas föddes ca 1596 och avled mars 1617. Hon föddes med namnet Amonute, men hon var också känd som Matoaka och i samband med sitt giftermål Rebecca Rolfe. Hon tillhörde ursprungsbefolkningen i Amerika, de så kallade Powhatan-folket.

Hon konverterade till kristendomen och gifte sig med John Rolfe i april 1614 och i januari 1615 fick de en son Thomas Rolfe. Det sägs att än idag finns det ättlingar till Pocahontas.

Vem var Pocahontas?

Enligt kolonisatören William Strachey var ”Pocahontas” ett smeknamn från barndomen som betyder ”liten vild.” Vissa tolkar betydelsen som ”lekfull”.

Pocahontas var favoritdotter till Powhatan, den mäktiga hövdingen över mer än 30 stammar som bodde i och runt det område som engelska kolonisatörer kallade Jamestown, Virginia. En annan engelsk kolonisatör vid namn John Smith skrev om hur Pocahontas, den vackra dottern till en mäktig infödd ledare, räddade honom från avrättning av sin far. Det finns många sådana här historier om Pocahontas som räddar och gör det bättre för områden i Amerika.

Pocahontas besök i London

Efter att Pocahontas son Thomas Rolfe föddes och företaget Virginia Company beslutade att ta med Pocahontas och hennes son till London. De anlände i slutet av våren 1616 och hon presenterades som besökande kunglighet. Pocahontas mottogs vid hovet i en högtidlig ceremoni av biskopen av London.

När sällskapet var påbörjade sin hemresa, blev Pocahontas mycket sjuk och de gick i land vid Gravesend. Hon dog och begravdes där i mars 1617, 20 år gammal. Hennes grav tros ligga under kyrkans, vilket förstördes i en brand 1727. Sonen Thomas belv också sjuk och fadern John lämnade honom att bli uppfostrad av sin bror i Norfolk, av rädsla för att han inte skulle överleva den långa havsresan tillbaka till Amerika.

Taggar till artikeln