Annons

En tjänst från UG

Vilka länder har Jas Gripen

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

JAS Gripen, som är ett stridsflygplan utvecklat av det svenska företaget Saab, används av flera länder runtom i världen. Här är en lista över länder som har Jas Gripen i sina flygvapen:

 1. Sverige – Som ursprungsland är Sverige huvudanvändaren av JAS Gripen.
 2. Tjeckien – Tjeckien har hyrt Gripen-flygplan sedan tidigt 2000-tal.
 3. Ungern – Liksom Tjeckien, har Ungern ett hyresavtal för Gripen-flygplan.
 4. Sydafrika – Sydafrika köpte Gripens under 1990-talet och använder dem aktivt i sitt flygvapen.
 5. Thailand – Thailand valde också att köpa Gripen och har använt flygplanen sedan 2010-talet.
 6. Brasilien – Brasilien har ingått ett avtal för att köpa den nyaste versionen av Gripen, känd som Gripen E/F, och har planer på att producera vissa delar av flygplanet lokalt.

Avancerat svenskt stridsflygplan

JAS Gripen är ett avancerat stridsflygplan som utvecklats av det svenska företaget Saab. Flygplanet är känt för sin mångsidighet, höga prestanda och kostnadseffektivitet. Här är några nyckelfunktioner och intressanta aspekter av Gripen:

 • Multirollförmåga: Gripen kan utföra olika typer av uppdrag, inklusive luft-till-luft, luft-till-yta och spaningsuppdrag, allt inom samma uppdrag. Detta gör flygplanet extremt flexibelt i strids- och försvarsoperationer.
 • Avionik och system: Gripen är utrustad med avancerad avionik som inkluderar radar, IR-sökande och spårningssystem samt en avancerad elektronisk krigföringsenhet. Flygplanet har också en uppdaterad cockpit med en bred Heads-Up Display (HUD) och multifunktionella färgdisplayer.
 • Effektivitet och underhåll: Designen av Gripen betonar låg livscykelkostnad och enkelhet i underhåll. Det är känt för att kräva kortare underhållstider och kunna operera från korta banor och även provisoriska flygfält.

Internationell användning och export

 • Gripen har marknadsförts internationellt och exporterats till flera länder, som vi nämnde tidigare. Dess konkurrenskraftiga pris jämfört med andra stridsflygplan i samma klass har gjort det till ett attraktivt val för många länder.

Strategisk betydelse

 • Gripen spelar en viktig roll i det svenska försvaret och bidrar till landets luftförsvarskapacitet. Det är också en central del av Sveriges försvarsexport och bidrar till teknisk och industriell utveckling inom landet.

Gripen fortsätter att utvecklas och anpassas till nya försvarsbehov, vilket gör det till en viktig spelare på den internationella stridsflygmarknaden.

Taggar till artikeln