Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Till vilket resmål gick den första svenska charterresan år 1955

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Första charterresan.
Den första svenska charterresan skedde år 1955 och genomfördes med flyg från Stockholm-Bromma till Palma på ön Mallorca i Spanien. Charterresan varade i 16 dagar och hotell ingick till samtliga resenärer. Det var i samband med denna resa som den svenska charterturismen föddes.

HÄR KONTROLLERAR DU INRESEREGLER TILL LANDET DU SKA RESA TILL.

Planera din utlandsresa och kolla vilka regler som gäller för just din destination. För att du ska få komma in i landet gäller reglerna som har fastställts av landet. När du ska resa in i ett annat land måste du därför följa landets inreseregler.

Sverige införde rätt till tre veckors semester för alla anställda år 1951, jämsides växte den materiella rikedomen i Sverige, vilket ökade suget för resor till andra länder. Fler företag började erbjuda färdiga resepaket i olika former. Det vanligaste charterpaketen på den tiden var med tåg, buss eller båt till en destination.

Så gick charterresan till Mallorca

Det var exakt klockan 10:00 den 22 april 1995 som charterflygplanet från Bromma flygplats lyfte mot sin destination Mallorca. Denna charterresa arrangerades av Svensk Bussresetjänst i samarbete med flygbolaget Svenska Aero.

Det krävdes fyra mellanlandningar för att nå destinationen Mallorca med en sammanlagd restid på cirka 10 timmar. Sammanlagt hade 26 personer betalat 1 095 kronor (dagens penningvärde ca 19 157) var för sig för resan.

Åren efter första charterresan

HÄR KONTROLLERAR DU INRESEREGLER TILL LANDET DU SKA RESA TILL.

Charterindustrin började blomma efter den första resan 1955. Året efter åkte cirka 10 000 svenska resenärer på en charterresa och antalet resenärer ökade sedan för varje år. Svenskar gjorde exempelvis 12 miljoner utlandsresor år 2020. Många av dessa resor var charterresor.

Utöver charterresor har världens turistindustri fått se en stor förändring. Svenskar reser på många olika sätt. En hel del köper färdiga paket medan andra reser genom att sätta ihop sina egna resepaket.

Taggar till artikeln