Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Resa med permanent uppehållstillstånd

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Vilka regler gäller för dig som reser med permanent uppehållstillstånd?
Du som ska resa till ett annat land och har ett permanent uppehållstillstånd måste följa destinationslandets regler, i första hand i enlighet med vilket pass du har. Vissa länder tillämpar dock förenklade inreseregler för dig som har ett permanent uppehållstillstånd i ett av EU-länderna men det är inte många som gör det.

Med EU-uppehållstillstånd, som har beviljats av ett Schengenland, i detta fall Sverige, kan du resa fritt inom Schengenländer och vistas i dem sammanlagt högst i 90 dagar. Du ska resa med uppehållstillståndskortet tillsammans med ditt pass. För andra länder gäller andra regler. Du kan komma att behöva visum för länder utanför Schengen.

För dig som ska resa till andra länder är den lag som tillämplig utlänningslagen (UtlL). Har du ett permanent uppehållstillstånd får du resa ut och in i Sverige. Om du är borta i mer än två år förlorar du automatiskt ditt permanenta uppehållstillstånd. Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd.

Inreseregler för dig med svenska handlingar

Du som ska resa med nedan svenska handlingar kan kontrollera alla officiella inreseregler till alla länder i världen hos Destinationskollen. Det ligger alltid på resenärens ansvar att kontrollera vilka inreseregler som gäller till landet man ska resa till.

Kontrollera inresereglerna här.

  • Vanligt pass
  • Nationellt ID-kort
  • Provisoriskt pass
  • Resedokument (Titre de Voyage)
  • Främlingspass

Taggar till artikeln