Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Resa ensam som kvinna

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Information om att resa ensam som kvinna.
Världen är full av olika kulturer och sociala normer. Vissa kulturer är mer öppna för hur andra lever och kan leva sida vid sida med andra. Medan andra kulturer har svårare för att acceptera andras sätt att tänka på. Detta kan man uppleva när man är ute och reser i världen, på både gott och ont.

Innan du reser till ett land – kontrollera att du uppfyller inresereglerna här.

Tänk på att du måste uppfylla inresereglerna till ett land innan du får tillåtelse att resa in. För att kontrollera vilka regler som gäller kan du använda Destinationskollen. Du får reda på samtliga officiella regler som gäller för inresa i landet.

Att resa ensam som kvinna kan vara både spännande och en härlig upplevelse med många nya erfarenheter. Beroende på vilket land och område du som kvinna ska resa till är det viktigt att känna till lokala regler och sedvänjor.

I Sverige har vi vårt sätt att leva på, vilket är väldigt fritt och kvinnor har samma rättigheter som alla andra i samhället. I andra delar av världen kan det se annorlunda ut. Det innebär att du som kvinna från Sverige inte kan uppträda på det sätt som du gör i Sverige. Detta gäller dock inte alla platser i världen.

Kontrollera landets lokala oskrivna regler

Om du vet att du ska resa till en plats som skiljer sig markant från Sverige och ditt eget sätt att leva på, kontrollera då destinationens kultur. Vissa kulturer kan ha krav på hur en kvinna ska klä sig och uppträda. Detta kan även gälla för turister.

För att minimera riskerna för konfrontation i vissa länder och områden som har stark kultur och inte låter någon avvika från det är det bra att du som turist håller koll på vad som gäller. Om du känner att du inte klarar av att leva upp till destinationslandets krav på kultur – då ska du inte resa dit.

Vanliga råd till ensamresande kvinnor

Det är ett faktum att kvinnor alltid bör vara lite extra försiktiga vid soloresor. Oavsett vilken destination du ska resa till är det bra att vara vaksam på din omgivning. Att resa ensam som kvinna innebär inte alltid att det är några problem men använd sunt förnuft och kontrollera vissa försiktighetsåtgärder.

  1. Läs på om destinationen
  2. Signalera att du har koll på läget med ditt kroppsspråk
  3. Klä dig lokalt
  4. Drick dig absolut inte full, du riskerar då att bli ett offer
  5. Undvik ankomster mitt i natten
  6. Undvik ödsliga platser

Taggar till artikeln