Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Inreseförbud i andra länder

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Information om inreseförbud.
Ett inreseförbud kan åläggas en resenär men också ett helt land. Du kan exempelvis få ett inreseförbud i ett annat land om du har brutit mot migrationslagar i landet. Ett inreseförbud kan innebära att du förbjuds att resa in i landet under en viss tid. Om du ändå försöker resa in i ett land där du har meddelats ett inreseförbud kan du göra dig skyldig till ytterligare brott som kan leda till fängelsestraff.

Kontrollera resekraven för din destination här.

Ett inreseförbud har meddelats många EU-medborgare i andra länder. Det kan handla om att en resenär har korsat en gräns till ett annat land utan att få stämplar i sitt pass. I vissa länder är detta ett allvarligt brott. Det är därför viktigt att du alltid kontrollerar vilka inreseregler som gäller.

Det finns även andra former av inreseförbud där länder försöker stoppa icke nödvändiga resor från ett land eller område till ett annat land. Sådana inreseförbud kan vara tillfälliga och ett sätt för ett land att försöka stoppa terrorism, sjukdomar eller annat som är skadligt som kommer genom öppna gränser eller fria flygresor.

Om du har fått ett inreseförbud i ett land

Det är vanligt att man får ett inreseförbud i ett land om man har stannat för länge i landet, exempelvis att giltighetstiden för en resenärs turistvisum har löpt ut. Sådana vistelser brukar kallas overstay. Om du har förbrukat din rätt att stanna i ett land och sedan ska lämna landet kan det vara förenligt med höga böter.

Du kan tvingas stanna i förvar om du inte betalar böterna för att ha stannat för länge i ett land. Om du hamnar i ett sådant juridiskt ärende kan du inte alltid räkna med konsulär hjälp.

Undvik inreseförbud – ta reda på officiella regler

Kontrollera resekraven för din destination här.

Det händer att resenärer av misstag gör fel när de är ute och reser i världen då de inte känner till alla officiella regler. Innan du reser in och ut ur ett land är det därför en god idé att kontrollera vilka inrese- vistelse- samt utreseregler som gäller.

Du kontrollerar vilka resekrav som gäller för ett land hos Destinationskollen.se.

Taggar till artikeln