Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Flyga med insulin – att tänka på

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Vad gäller när du ska flyga med insulin.
Ska du flyga och har diabetes är planering inför din resa extra viktigt. När du tar med dig läkemedel utomlands kan länder kräva att du har med dig ett läkarintyg eller annat som styrker att du genomgår behandling med insulin och måste bära med dig nålar och injektionshjälpmedel. Glöm därför inte läkarintyget som bör vara på engelska.

Viktigt att du kontrollerar inresereglerna till din destination här.

Ta med dig ditt insulin i handbagaget, då slipper du riskera att tappa bort insulinet. Det kan hända att incheckat bagage kan komma på avvägar. Det är även bra om du fördelar ditt insulin i flera väskor. Tänk på att insulinet lätta kan frysa och det är därför bäst att du packar i handbagaget.

Normalt sätt har inga flygbolag ett förbud mot insulin, nålar och injektionshjälpmedel men kontrollera alltid läkemedelsreglerna i landet du ska resa till. Det är även viktigt att du gör en destinationskoll för att ta reda på vilka inreseregler som gäller.

Att tänka på under resan:

  • Ta med dig ID-kort / intyg
  • Ta med läkarintyg på engelska
  • Ta med reservinsulin och reservinsulinpenna samt extra infusionsset och pumptillbehör om du är pumpanvändare
  • Ta med blodsockermätare
  • Ta med vätskeersättning i brustablettform om du skulle få magsjuka
  • Ta med kylväska, kylfodral eller liknande för insulinförvaring om du reser till värmen

Resa med diabetes

För vissa kan diabetes kännas som ett hinder när man ska resa, men det behöver det inte vara. Med en bra planering kan personer som har diabetes ut och se världen på riktigt. Låt därför inte din diabetes hindra dig från att resa.

Säkerhetskontroll insulin

Viktigt att du kontrollerar inresereglerna till din destination här.

När du passerar en säkerhetskontroll på en flygplats ska du visa upp all medicin i flytande form även ditt insulin. Det innebär att insulin måste visas upp. Du får ta med dig hur mycket insulin som krävs för hela din resa. Du får också ta med dig kylväska för insulin.

Taggar till artikeln