Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Får man resa utomlands som arbetssökande

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

Resa utomlands som arbetssökande – vad gäller?
Information till dig som är arbetssökande och ska resa utomlands. När du reser utomlands som arbetssökande måste du kontrollera vilka regler som gäller för dig. Beroende på om du uppbär ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan gäller vissa regler.

KONTROLLERA INRESEREGLER TILL LANDET DU SKA RESA TILL HÄR.

Ska du resa utomlands kontrollerar du vilka inreseregler som gäller för dig till landet du ska resa. Det ligger på ditt ansvar att kontrollera vilka krav på regler som du måste uppfylla. Du kontrollerar officiella reglerna hoss Destinationskollen.

Regler för arbetssökande som har a-kassa

Om du har a-kassa får du resa utomlands men du kommer inte att få ersättning för dagarna då du vistas utomlands. Du måste rapportera till a-kassan att du är utomlands i din tidsrapportering. Du anger att du inte kan ta arbete under de dagar du är utomlands.

Andra regler gäller om du ska resa utomlands för att söka jobb. Söker du ett jobb och måste resa till ett land inom EU/EES-området och Schweiz får du ersättning. Kontakta din a-kassa för att ta reda på mer om hur du ansöker om ett intyg som tillåter dig att resa utomlands med fortsatt ersättning.

Regler för arbetssökande som får ersättning från Försäkringskassan

Om du får ersättning från a-kassan i form av sjuklön eller sjukpenning får du resa utomlands om resa inte påverkar din rehabilitering negativt. Du behöver inte meddela Försäkringskassan att du ska vistas utomlands, detta gäller när du reser till ett land inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien.

Om du ska resa till ett land utanför EU måste du kontakta Försäkringskassan och meddela det för att kunna ansöka och att få behålla sjukpenningen under din utlandsvistelse.

Om du är arbetssökande som har aktivitetsstöd. Om du har planerade program med Arbetsförmedlingen så kan du inte resa utomlands då förlorar du din ersättning. Om du behöver vara ledig och resa utomlands behöver du först få det godkänt av Arbetsförmedlingen.

Taggar till artikeln