Destinationskollen.se

En tjänst från UG

Får man resa utomlands när man har a-kassa

Destinationskollen
info@destinationskollen.se

A-kassa regler för dig som ska resa utomlands.
Om du har a-kassa och ska resa utomlands gäller vissa regler. Du får resa utomlands om du har a-kassa men du kan inte få ersättning för dagarna du är utomlands. När du fyller i rapporteringen måste du fylla i att du i kan ta ett arbete under dagarna du vistas utomlands.

KONTROLLERA OFFICIELLA INRESEREGLER TILL LANDET DU SKA RESA HÄR.

Ska du resa utomlands kontrollerar du vilka inreseregler som gäller för dig till landet du ska resa. Det ligger på ditt ansvar att kontrollera vilka krav på regler som du måste uppfylla. Du kontrollerar officiella reglerna hoss Destinationskollen.

Tänk på att det är viktigt att du fyller i att du inte kan ta ett arbete på grund av att du är utomlands. Om du inte gör det kan du göra dig skyldig till brott. Se därför till att alltid rapportera korrekt så att du inte får ersättning för dagarna då du inte skulle fått det.

Du får alltså resa utomlands för en semester men du får inte betalat för det. Andra regler gäller för om du ska resa utomlands och söka jobb.

Söka jobb utomlands – då gäller detta

Det är skillnad på om du reser utomlands för att semestra och att resa utomlands för att söka jobb. Du får behålla ersättning från a-kassan om du reser utomlands inom EU/EES-området och Schweiz för att söka jobb. Du måste dock ansöka om ett intyg hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Kom ihåg att göra det, annars riskerar du att bli av med ersättningen.

Taggar till artikeln